Završetak programa 'Advent u Sinju'

08.01.2023.
Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.
Završetak programa 'Advent u Sinju' Monika Vrgoč

Jučer 7. siječnja završen je program „Advent u Sinju“ prikazom „Živog muzeja“ u organizaciji PKD Gaj Laberija i koncerta Z-benda na Trgu dr. Franje Tuđmana na kojem se i odvijala većina ovogodišnjih programa na otvorenom u prigodno postavljenom šatoru.

Program ‘Advent u Sinju’ započeo je paljenjem prve adventske svijeće 26. studenog 2022. godine. Prilikom paljenja adventskih svijeća organiziran je prigodni program u suradnji s udrugom Sinjski ferali i s predstavnicima župnih zajednica iz Brnaza, Glavica, Lučana i Sinja.

Tijekom trajanja programa ‘Advent u Sinju“ održane su brojne manifestacije, od Dječjeg tjedna u organizaciji Udruge Cjelovit život, do radionica udruge SRMA i Sinjski ferali, čiji su se članovi, uz brojne institucije, pobrinule i za božićno uređenje grada Sinja. Uprizorene su „Žive jaslice“ u organizaciji Udruge naše Brnaze sa suradnicima u čak dva navrata, u Brnazama i u crkvenom dvorištu Čudotvorne Gospe Sinjske oduševivši brojne posjetitelje vjernim uprizorenjem Isusova rođenja. Uprizoreni su i običaji sela na Badnju večer u organizaciji KUD Cetina, a grad su posjetili i veseli konjanici „K.K. Samarice“ na blagdan sv Luce i oduševili najmlađe.

Upravo ova dva događaja odabrana su od strane Turističke zajednice Splitsko- dalmatinske županije za snimanje prigodne razglednice cijele Splitsko - dalmatinske županije u vrijeme Božićnih blagdana. Upriličene su i brojne predstave za najmlađe u organizaciji Pučkog kazališta Sinj, kao i tradicionalni nastup naših izvrsnih Mažoretkinja. Naravno, tu su bili i brojni koncerti, od Klape Vrilo i gostiju u Bajagiću, do koncerta Gradske glazbe Sinj, klape Prijatelji, mandolinskog sastava Osinium, Mješovitog zbora grada Sinja, Klape Sinj, do koncerta grupa Meritas, M.O.R.T., kao i brojnih lokalnih glazbenika.

Doček na otvorenom upriličen je za one najmlađe u 12 sati u organizaciji Udruge Sinjski ferali sa suradnicima. Novu godinu Sinjani i gosti dočekali su na otvorenom uz nastup Daleke obale na Trgu dr Franje Tuđmana, ali i u hotelu Alkar te na Visokoj uz prigodni vatromet na 892 m u organizaciji Planinarskog društva Vukovi. Valja istaknuti brojne humanitarne akcije: od Caritasa Župe Gospe Sinjske, Crvenog križa Sinj, do prodaje rukotvorina polaznika i štićenika Centra za obrazovanje Juraj Bonači – Sinj i fra Ante Sekelez - Vrlika u adventskoj kućici na Šetalištu bl Alojzija Stepinca. I ove godine za najmlađe najposjećenije je bilo klizalište koje se zatvara 8.siječnja u 22 sata.

Valja istaknuti kako je i program „Advent u Sinju“ prema izboru portala Gradonačelnik.hr koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta u kategoriji srednjih gradova, izborom pratitelja ostvario visoko 10. mjesto. Izvrsnom odazivu posjetitelja ne smijemo umanjiti ni zasluge naših „Vatrenih“ čije je utakmice sa svjetskog prvenstva u nogometu pratio velik broj posjetitelja na našem Trgu dr Franje Tuđmana uz bogatu ponudu iz adventskih kućica.

Grad Sinj i Turistička zajednica grada Sinja ovom se prilikom zahvaljuju svima koji su pomogli u organizaciji programa „Advent u Sinju“ te se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu u miru i dobru, kako i priliči ovom najradosnijem katoličkom Blagdanu, prvenstveno djelatnicima institucija Kamičak, KUS Sinj, Čistoća Cetinske krajine, DVD Sinj i JDV Sinj, PP Sinj, HEP Sinj i članovima udruga Sinjski ferali, SRMA kao i svim dragim posjetiteljima.

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?