Galerija Sikirica

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Galerija Sikirica

Galerija Sikirica smjestila se u prostorima Alkarskih dvora. Svoj naziv duguje poznatom akademskom kiparu Stipi Sikirici, rođenom u Jabuci, nedaleko Trilja, koji je svoj cjelokupni opus donirao gradu Sinju. Sikirica je skulptor Sinja, Cetinskog kraja i Alke. Njegovi javni spomenici čine identitet ovoga grada. Osim skulpture Konjanika na Biljegu Alkarskog trkališta, Sikirica je autor fontane Na izvoru (poznatija kao Luca) i vrata crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Na ovim monumentalnim vratima prikazana je kratka povijest Sinja – dolazak Sinjana iz Rame i velika bitka 1715. pod tvrđavom. Središnje mjesto zauzima lik Čudotvorne Gospe Sinjske.

U mnoštvu ostalih likova mogu se prepoznati lica autorovih prijatelja. Osobitu Sikiričinu povezanost s Alkom dokazuje i njegov Štit velikog vojvode alkarskog, koji je dio i službene alkarske ceremonije, a njegovi zlatnici su dio numizmatičke zbirke Viteškog alkarskog društva. Galerija u svom fundusu ima preko pet stotina umjetnikovih radova (skulptura, grafika, crteža, medalja). Osim prezentiranja i valoriziranja umjetnikovog rada, u galeriji se odvijaju različiti projekti: koncerti, predavanja, promocije, tribine, projekcije filmova, razne radionice.

Galerija ima i snažnu ulogu aktivnog tvorca kulturnih promjena u gradu. Predstavlja različite umjetničke prakse i novomedijske umjetnosti. Nastoji biti društveno odgovorna ustanova i otvorena prema svim oblicima kreativnog izražavanja. Surađuje s lokalnom zajednicom kao i sa sličnim kulturnim institucijama i udrugama u zemlji i inozemstvu. Neizostavan dio rada galerije je program za mlade u kojima se predstavljaju neafirmirani umjetnici.

Galerija Sikirica
Put Petrovca 12
21230 Sinj
Hrvatska

T: +385 (21) 826-014

E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
W: galerija-sikirica.kus-sinj.hr

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?