Sajam pršuta

Sajam pršuta

Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda s međunarodnim sudjelovanjem održava se u Sinju od 2006. u mjesecu travnju. Potaknuti općim interesom za ovu, sada već tradicionalnu priredbu, koja okuplja sve čimbenike pršutarske industrije, od uzgajivača svinja, proizvođača i distributera pršuta i suhomesnatih proizvoda pa do Vladinih i strukovnih institucija, distributera i proizvođača opreme za mesnu industriju pripremamo se za ovogodišnji sajam pršuta.

Sajam je 2013. održan pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split, u suorganizaciji Splitsko-dalmatinske županije i Grada Sinja. Sajam je, pored promotivne i ocjenjivačke komponente, imao i revijalni i edukativni karakter pa su se proizvođači i posjetitelji mogli informirati o temama vezanim za problematiku proizvodnje i plasmana suhomesnatih proizvoda kao što je dalmatinski pršut, zaštita autohtonih proizvoda i oznaka kvalitete, uvođenje standarda, modeli udruživanja, tržištu, trendovima, mogućnostima kooperacije sa uzgajivačima svinja, tehnologiji proizvodnje i obrade pršuta, te programima poticaja i financiranja od strane vladinih i drugih institucija itd.

Proizvođači su imali mogućnost izlaganja svojih proizvoda na adekvatnim štandovima gdje ih posjetitelji mogu razgledati, kušati i kupiti te predstavljanja sebe i svojih proizvoda putem Sajma, marketinških materijala, kao i sudjelovanja u medijima koji su pratili manifestaciju.

U sklopu Sajma održano je, kao i prethodnih godina, ocjenjivanje kvalitete i specifičnosti pršuta pojedinih proizvođača za čiju potrebu se oformljuje komisija sastavljena od renomiranih stručnjaka.

Ocjenjivanje kvalitete pršuta, kao i do sada obavljeno je temeljem Pravilnika o ocjenjivanju kvalitete pršuta. Ocjenjivanje kvalitete pršuta je javno, uz prisustvo članova stručnog povjerenstva, predstavnika proizvođača ocjenjivanih proizvoda i medija, a ocjenjivali su se proizvodi sudionika Sajma.

U sklopu revijalnog dijela programa Sajma, s ciljem turističke promocije gastronomske tradicije pršuta kao vrhunske delicije, upriličeno je natjecanje turističko-ugostiteljskih obrazovnih ustanova sa područja četiriju dalmatinskih županija pod nazivom 2. Bura Cup.

Također je upriličena i promocija kulturno-umjetničkih društava, tradicijskih običaja i rukotvorina.

Na Sajmu su sudjelovali vodeći proizvođači pršuta i suhomesnatih proizvoda s područja RH, proizvođači slavonske šunke, regionalne mesne industrije, predstavnici udruga proizvođača, individualni proizvođači, vodeći proizvođači Istarskog pršuta, koji tradicionalno sudjeluju na Sajmu, kao i gosti iz Bosne i Hercegovine, predstavnici Udruga uzgajivača svinja, regionalna obiteljska gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom tzv. domaćeg pršuta, predstavnici vodećih trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.

Dalmatinski pršut može postati brend i postići uspjeh na tržištu Europske unije jedino ako bude jedinstven po obliku i težini, vrhunskom ukusu, mirisu, konzistenciji, boji i mramoriranosti.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?