Alkarski padobranski kup

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Alkarski padobranski kup

Prepoznatljivost Sinja i viteškog nadmetanja Sinjske alke ističe se i u Alkarskom padobranskom kupu, jedinstvenom i neobičnom natjecanju koje se tradicionalno odvija na sinjskom aerodromu baš u vrijeme kolovoških alkarskih svečanosti. Ovaj zanimljivi sportski događaj kroz kvalitativne značajke suvremenog padobranstva predstavlja temeljne čimbenike Sinjske alke kao dio identiteta i nasljeđa, a i publici i natjecateljima je iznimno iskustvo.

Organizator i domaćin je Aeroklub Sinj i padobranska sekcija.

Padobransko nadmetanje u skokovima na cilj odvija se skladu s Pravilnikom natjecanja. Skupina od četiri ili pet padobranaca iskače iz zrakoplova na visini od 1100 metara te nakon otvaranja i upravljanja padobranima, jedan po jedan član prizemljuje gađajući nogom cilj u obliku alke postavljen na okrugloj strunjači unutar kompleksa aerodroma Sinj. Natjecatelji, dakako, nastoje ostvariti što precizniji pogodak.

Samo natjecanje traje tri dana i sastoji se od tri natjecanja: padobranske Bare, padobranske Čoje i padobranske Alke. U svakom od njih padobranac ima pravo na tri skoka te, po potrebi, na pripetavajuće skokove. Za svako od natjecanja proglašava se pobjednik, a slavodobitnik cjelokupnog natjecanja je onaj sudionik koji ima najbolji zbirni rezultat iz svih triju natjecanja, kao što se nekadašnji trofej Rašica dodjeljivao alkaru s najboljim ukupnim rezultatom u sva tri alkarska nadmetanja.

Pravo nastupa imaju padobranci i članovi Aerokluba Sinj te ostali padobranci po pozivu organizatora.

Aeroklub Sinj, kao kontinuirani organizator i domaćin Alkarskog padobranskog kupa od njegovog prvog održavanja 1968. godine pa do danas, u ovo zanimljivo natjecanje ugrađivao je određene promjene i poboljšanja prateći značajke suvremenog padobranstva i razvoja cjelokupnog društva (npr. omogućeno je sudjelovanje u natjecanju ženama padobrankama, smanjene su dimenzije samoga cilja - alke u koji se gađa, uvedeno je i elektronsko mjerenje pogodaka u sridu i dr.), težeći ne narušavati osnovne prepoznatljive karakteristike viteške Sinjske alke.

Srodni sadržaj

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?