Narodna nošnja

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.

Djevojačka nošnja Cetinskog kraja

Djevojačka nošnja

Na glavi se nosila mala crvena kapica (danas samo cvijet), košulja ista kao u udane žene, umjesto krožeta primetača s čipkom i vezom (krpa poprsnica, pokriva samo grudi gdje ima ukras od bijelog platna, naročito pod grlom), oplećak od bijelog sukna vezan (impiran) na prsima vrpcama (kurdelama) u boji, plisirana suknja od bijelog platna, crvena vunena pregača, na leđima ječerma od modrog sukna s gajtanom, na nogama bijele pamučne čarape i opanci s napršnjacima.


Nošnja udanih žena Cetinskog kraja

Nošnja udanih žena

Na glavi se nosio vindelj ili findelj (poznat i kao kovrljak - obično je bio ispleten od slame pa opšiven koncem) pokriven okrugom (bijela marama). Od njega se vidio samo prednji dio jer ga je prekrivala velika svilena marama (šudar), koja je padala niz leđa. Nosila se i košulja od bijelog platna s izvezenim rukavima, svileni krožet živih boja (odjevni predmet za gornji dio tijela, nema rukava niti se sastaje na prednjoj strani na grudima), oplećak od modrog sukna (vuneni ženski odjevni predmet s rukavima za gornji dio tijela, nosi se u zimsko doba), zatim duga plisirana suknja (kotul) od modrog sukna, ječerma (otvoreni haljetak bez rukava koji seže do koljena) nakićena žutim gajtanima, svilena pregača (traverša) s ružama te svilena traka (cendalj) o desnom boku.


Muška nošnja Cetinskog kraja

Muška nošnja

Nosila se bijela košulja s jačicom (obrub na odjeći, iza šake, oko vrata, oko pasa) i širokim rukavima, bijeli prsluk (krožet), hlače od tamnomodrog grubog domaćeg sukna na promaju, smeđi sukneni kumparan (narodna jakna od domaćeg sukna), suknene čarape, šarene terluke (vunene polučarape bez peta) pleteni opanci te mala crvenkapa s dugom crnom kićankom.

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?