Muzej Cetinske Krajine

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Rimski časnički bodež, korito rijeke Cetine kod Trilja (1. st. pr. Krista) Rimski časnički bodež, korito rijeke Cetine kod Trilja (1. st. pr. Krista) Igor Krajcar

Utemeljen 1956. godine, središnje je mjesto istraživanja i prezentiranja bogate kulturno – povijesne baštine Cetinske krajine. Muzej obuhvaća arheološku, numizmatičku, kulturno – povijesnu, etnografsku i prirodoslovnu zbirku te zbirke oružja, fotografija i fotografskoga pribora, dokumenata, razglednica, plakata te umjetničku zbirku u kojoj su najzastupljeniji umjetnici iz Cetinske krajine.

U lapidariju na otvorenom i u prizemlju muzeja izloženi su kameni spomenici različitih razdoblja. Osobito su značajni antički spomenici bogate arhitektonske dekoracije, žrtvenici posvećeni rimskim božanstvima te nadgrobne stele iz Ruduše koje poječu iz 1. stoljeća, a dragocjene su zbog ilirskih imena i posebnih ornamentalnih motiva. Među figuralnim skulpturama ističu se kipovi rimskih božica Rome i Fortune iz Čitluka (ant. Aequum).

Arheološki izlošci predstavljeni su kronološkim slijedom od prapovijesti preko antike do srednjega vijeka i popraćeni su preglednim tekstovima, legendama, kartama, crtežima i fotografijama.

Prapovijest je zastupljena kamenim, keramičkim i koštanim nalazima koji su pronađeni u koritu rijeke Cetine. Paleolitik je predstavljen osobitim kamenim ručnim klinom iz korita Cetine na Hanu, a neolitik ulomcima keramičkih posuda i glačanim kamenim oružjem i orudem. Eneolitiku pripadaju bakrene klinaste i kamene čekić-sjekire, a zanimljivi su i ulomci keramičkih ukrašenih posuda iz vrtaca u Otišiću. U grobnim gomilama iz sojeničkog naselja na Dugišu kraj Otoka pronađene su keramičke posude, trokutasti bodeži i jednorezni noževi koji pripadaju posebno izdvojenoj prapovijesnoj kulturnoj grupi – cetinskoj kulturi, vremenski određenoj razdobljem eneolitika i bronce (2250.pr.Kr. – 1600.pr.Kr.)

Kasnobrončano razdoblje predstavljeno je primjercima brončanog oružja, keramičkim posudama i nakitom. Grčko-ilirske kacige i knemide, koplja i noževi pripadaju željeznom dobu.

Antičko razdoblje zastupljeno je uljanicama s figurativnim prikazima, balzamarijima, amforama, glinenim crjepovima i keramičkim posudama. Kvalitetom obrade izdvajaju se dvije mramorne glave, carice Herenije Etruscile, žene rimskog cara Trajana Decija i glava rimske božice.

Ranosrednjovjekovno razdoblje prikazano je izborom grobnih priloga iz starohrvatskih grobova, keramičkim posudama, željeznim srpovima, noževima i kresivima. Zreli srednji vijek predstavljen je nalazima iz grobova, posebno nakitnim predmetima i oružjem. Muzejska građa pod zaštitom je Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Muzej Cetinske krajine

Andrije Kačića Miošića 5
21230 Sinj
Hrvatska

+385 (21) 821-949

+385 (21) 821-569

mck-sinj.hr

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?