Arheološka zbirka Franjevačkog samostana

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Arheološka zbirka Franjevačkog samostana Zoran Alajbeg

Arheološka zbirka Franjevačkoga samostana u Sinju spada među najstarije i najvrjednije zbirke u Hrvatskoj. Utemeljena je 1860. godine marljivošću i žarom fra Ante Kostantina Matasa, velikoga humanista i preporoditelja, ravnatelja Franjevačke klasične gimnazije u Sinju. Osnivanje je potaknuto pronalaskom Heraklove glave na području Čitluka, antičkoga Aequuma, iznimno plodnog arheološkog lokaliteta. Zbirka obuhvaća predmete pronađene najviše u okolici Sinja.

Osim Heraklove glave, Zbirka posjeduje niz vrijednih izložaka, kao što je donja polovica kipa imperatora, pretpostavlja se cara Klaudija I., jer je on upravo on Aequum podigao na čast kolonije i stanovnicima podijelio pravo rimskih građana, o čemu svjedoči i puni naziv grada, Colonia Claudia Aequum. Dragocjen je i kip Dijane Lucifere, s podnožjem visok 172 cm, brojni nadgrobni i spomen-natpisi, žrtvenik, ostatci kipa božice Dijane s Garduna, reljef Meduze, reljef Dijane i Bakha, rimske glinene posude, rimske sestercije, izvanredni kip božice Hekate, veliki natpis u mramoru M. VALERIVS. F…, tri nadgrobna natpisa članova obitelji NAEVIVS (NAEVIENUS), koji su u Aequumu bili važni službenici, žrtvenik DIIS MANIBUS. Zbirka čuva i prapovijesne predmete kao što su brončani predmeti iz Kaljica te ulomci keramičkih posuda, kamenih noževa i strjelica.

Etnografska zbirka sadržava predmete vezane za narodni život i običaje sinjskoga kraja. Ističu se izvrsno sačuvane narodne nošnje koje su zbog uvjeta u kojima se čuvaju zadržale izvorni intenzitet boje. Crkvena zbirka obuhvaća liturgijske predmete od srebra, među kojima se ističu oni iz doba gotike, dok ih većina potječe iz baroka. Vrijedne su barokne slike, kao i crkveno ruho iz 17. i 18. stoljeća.

Arheološka zbirka posjeduje i vrijednu numizmatičku zbirku s primjercima starogrčkog, rimskog carskog i republikanskog, bizantinskog, mletačkog, dubrovačkog, bosanskog i turskog novca. Među vrijednim novcima je i 14 srebrnih denara iz Siska (imperatora Dioklecijana, Maksimilijana i Konstancija I.) te skupni nalaz splitskih bagatina (13. - 14. st.), koji su 1962. god. nađeni u Trilju kod Sinja. U posljednjih dvadesetak godina zbirka je obogaćena jubilarnim zlatnicima i srebrnjacima iz cijeloga svijeta. Značajni su i primjerci antičkoga stakla, kao i velik broj predmeta iz pretpovijesnoga doba. Zbirka je zaštićeno kulturno dobro Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Svetište Gospe Sinjske

Šetalište A. Stepinca 1
21230 Sinj
Hrvatska

+385 (21) 824-300

+385 (21) 825-218

+385 (21) 824-301

gospa-sinjska.hr

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?