Osnovne informacije o Sinju

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Osnovne informacije o Sinju Ivan Alebić

Nalazite se na hrvatskom jugu, na maloj udaljenosti od Splita, u carstvu voda, polja i kamena. Dobrodošli u grad Sinj i Cetinsku krajinu koja vas zavodi svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom.

Sinj administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukupna površina je 194,27 km2. Prema posljednjem popisu stanovništva provedenom 2011. godine Sinj s užom okolicom ima 24 832 stanovnika, dok u samom gradu živi 11 448 stanovnika.

Prigradska naselja koja administrativno pripadaju Sinju su Bajagić, Brnaze, Čitluk, Glavice, Gljev, Jasensko, Karakašica, Lučane, Obrovac Sinjski, Radošić, Sinj, Suhač, Turjaci, Zelovo.

Gradonačelnik Sinja je Miro Bulj (MOST). Dan Grada slavi se 15. kolovoza, na dan Velike Gospe, koja je i zaštitnica Sinja.

Poštanski broj: 21230
Pozivni broj: +385 (0)21
Službena web stranica: sinj.hr

Geografski položaj grada Sinja

Sinj se nalazi u srcu Dalmatinske zagore, na 320 metara nadmorske visine, 30 km udaljen od Jadranskoga mora. Okružen je surim planinskim ljepoticama Kamešnicom, Svilajom i Dinarom, na rubu plodnoga Sinjskog polja kojemu život udahnjuje bistra i studena Cetina.

Geografske koordinate: 43°42′N 16°38′E

Klima

Zbog specifičnosti geografskog položaja Sinja koji se nalazi u kotlini, a tek tridesetak kilometara od mora, klimatski se isprepleću umjereno kontinentalna i submediteranska klima. Olakšanje u vrućim i sušnim ljetnim danima donose svježe noći kojima pridonosi blizina planinskih masiva. Oborine su znatnije u zimskom dijelu godine, kad se temperatura može spustiti vrlo nisko.

Prosječne mjesečne temperature

Prosječne mjesečne temperature

Srednje mjesečne i godišnje količine oborina

Srednje mjesečne i godišnje količine oborina

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?