Gastronomija (5)

Gastronomski raj Dalmatinske zagore - Sinj i čarobna Cetinska krajina, podneblje gdje se okusi prepliću s poviješću, stvarajući neodoljivi užitak koja ostavlja nezaboravan dojam.

Cetinska krajina, bogata plodnom zemljom i čistim tekućicama, oduvijek je izvor najkvalitetnijih namirnica. Burna je povijest u Sinju uspjela sjediniti duh Mediterana, Orijenta i kontinentalne kuhinje u posebnu i cijenjenu gurmansku sredinu. Osim sinjskih arambaša, najpoznatijeg specijaliteta sinjske kuhinje, zaštićenog kao nematerijalna kulturna baština, uvijek gostoljubivi Sinjani rado će ponuditi i razne delicije poput žaba, riječnih rakova, cetinske pastrve, sinjskih rafiola te mnoge specijalitete karakteristične za Dalmatinsku zagoru. Vrući i hrskavi sinjski uštipci ukusni su i popularni street food, savršeni u svojoj jednostavnosti, bilo sa slatkim ili slanim prilozima. Osobito su omiljeni u kombinaciji sa sinjskim pršutom, neizostavnom delikatesom jedinstvena okusa koji duguje pažljivom dimljenju i nemilosrdnoj buri.

U alkarskom Sinju mnogobrojni restorani i konobe postaju portali koji vode na kulinarsko putovanje kroz tradiciju. Mediteransko-istočnjačka kuhinja obogaćena svježim i izvornim lokalnim sastojcima dominira jelovnicima, a jela se pripremaju s ljubavlju i pažnjom, čuvajući autentičnost svakog zalogaja, koji, svaki za sebe, pripovijeda priču o vodi, zemlji, suncu i trudu lokalnih proizvođača.

Sinj i Cetinska krajina nisu samo destinacija za gastronomske hedoniste, već i mjesto gdje se vino pretvara u umjetnost. Glavna vinogradarska područja nalaze se na pripoljskim obroncima s lijeve i desne strane plodnog i Cetinom napojenog Sinjskog polja. Izvorna sinjska hrvaština ('rvašćina, hrvašćina) svježe je i vrlo pitko vino svjetlocrvene boje, nastalo tradicionalnom, stoljećima neizmijenjenom preradom grožđa. Ovo vino s karakterom neizostavan je dio enogastroponude grada pod Kamičkom.

Gastronomska ponuda Sinja i Cetinske krajine, oaze koja više nije poznata samo po viteškoj tradiciji i veličanstvenim prirodnim ljepotama, hrana je za tijelo i dušu, putovanje kroz vrijeme, kulture i strast prema izvornim okusima.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?