Staza Gospi Sinjskoj

Vrijeme za čitanje: 1 - 2 min.
Staza Gospi Sinjskoj Ante Gašpar

Hodočasnici će zavjetni korak uputiti Čudotvornoj Gospi Sinjskoj obilježenim stazama kroz slikovite krajeve bogate povijesnim nasljeđem. Na duhovnom pohodu nebeskoj majci proći će uz ostatke starih staza i mostova, gradine, utvrde, stećke, sakralne objekte i muzeje. Sliku Čudotvorne Gospe Sinjske još su davne 1687. godine u Sinj iz Rame donijeli franjevci u bijegu pred osmalijskom najezdom. Otada se vjerni puk rado utječe svojoj zaštitnici koja ih je, prema predaji, 1715. obranila od mnogostruko brojnije neprijateljske vojske.

Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika, osobito mladih, a 15. kolovoza se održava središnja vjerska svečanost. Praćena slavljenjem zvona i sviranjem fanfara, slika Čudotovorne Gospe Sinjske se iznosi iz crkve u svečanu procesiju ulicama grada. Velika je čast ponijeti Sliku na ramenima.

Hodočasnici pristižu iz nekoliko pravaca, a najviše iz pravca juga, iz Solina te sa sjevera, iz Bosne i Hercegovine. Staza Gospi Sinjskoj proteže se na relaciji Solin – Sinj – Livno – Tomislavgrad – Rama i duga je 148 kilometara. Hodočasnički je to put kojim se, iz nekoliko pravaca, stoljećima pješači k najvećem marijanskom svetištu na južnohrvatskim prostorima. Projekt Staza Gospi Sinjskoj odobren je u sklopu programa IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina i oslanja se na tradicionalne pješačke i konjske staze i napuštenu trasu Rere, nekadašnje sinjske željeznice. Razvijanjem prateće infrastrukture i podizanjem svijesti o neizmjernoj vrijednosti kulturnog i vjerskog nasljeđa, staza Gospi Sinjskoj polako nadilazi lokalne okvire i dobiva međunarodnu dimenziju. Staza je aktivna tijekom cijele godine, ne samo u vrijeme svetkovine Velike Gospe.

Poseban je doživljaj krenuti pješice drevnim utabanim putevima na duhovno putovanje, daleko od gradske buke i žamora, i pronaći mir i utočište u sigurnom okrilju Čudotvorne Gospe Sinjske.

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?