Odora alkarske povorke

Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.
Odora alkarske povorke Nikola Belančić

Odora alkarskih momaka

Alkarski momci su obučeni u starinsku narodnu nošnju. Kumparan, prebačen preko desnog ramena, obrubljen je crvenom vrpcom od svile, ječerma je bogato ukrašena srebrnim prsnim pločama i filigranskim ukrasima, sitnim ilikama (rupice ili petlje na odijelu u koju se zakopča dugme) s većim srebrnim kolutima. Sa strane su veće srebrne toke koje se ne zakopčavaju. Obučeni su i u modre suknene gaće (hlače) i bijelu pamučnu košulju, a na glavi im je zamotana crvena kapa ukrašena kitama i zadjenutom kiticom cvijeća. Oko pasa im je crveni pojas i kožna pripašnjača, srebrni pregač za streljivo. U pripašnjaču („zmijsko gnijezdo“) je zadjenut dugi handžar ili jatagan te dvije kubure. U ruci im je puška kremenjača naslonjena na lijevo rame. Na nogama pletene suknene čarape i vezeni terluci te lagani opanci, za Cetinsku krajinu tipični oputaši (s gornjim dijelom spletenim od uskih remenčića - oputa).

  • Arambaša ili zapovjednik alkarskih momaka nosi sličnu odoru kao i alkarski momci, ali bogatiju. Na porubu pozlaćene majite (kopče), ječerma obložena pozlaćenim pločicama sa šest pozlaćenih koluta. Kumparan od crvene čoje prebačen je preko ramena, pâs je od raznobojne svile, a u pripašnjači ukrašene kubure, jatagan i kamiš sa željeznim mašicama (štipaljkama za žeravicu za lulu).
  • Bubnjari, trubači, namještač alke i njegov pomoćnik obučeni su u jednostavniju narodnu nošnju s crvenom kapom urešenom kitama. Članovi časnog suda obučeni su u svečana tamnoplava odijela s plavom vrpcom na prsima.

Alkarska odora

Alkari su obučeni u starinsku vitešku odoru. Gaće (hlače) od modre su čoje i ukrašene srebrnim vezom. Pod dugom modrom čojanom dolamom je košulja s majitama i izvezeni krožet kojemu je stražnji dio izrađen od bijeloga lanenog platna. Na prsima su ukrasi od vodoravno poredanih debljih vrpci koji uz otvor završavaju petljama. Pâs (pojas) je svilen i raznobojan i nekoliko se puta omata oko struka. Na rukama nose bijele rukavice. Na glavi im je kalpak od kunovine ukrašen čelenkom, bijelom perjanicom od ždralova perja. Obuveni su u crne kožne čizme s ostrugama, a uz gornji rub sare aplicirani su zlatni ili srebrni galuni (uska pamučna svilena vrpca) s kiticama od srme (srebrne niti).

Alajčauševa odora

Alajčauš, koji je u povorci alkara na kraju i koji i Alku trči posljednji, za razliku od drugih alkara, ima crnu odoru sa srebrnim ukrasima. Nosi kratku dolamu obrubljenu crnim krznom, priljubljenu uz tijelo i ukrašenu vezovima od srebrne srme na prednjoj strani i leđima. Prsluk mu je od bijele čoje, sprijeda ukrašen vezom od srebrne srme i srebrnim dugmadima. Gaće su bogato izvezene na prednjem dijelu, kao i rubovi sa strana i otraga.

Vojvodina odora

Odora alkarskoga vojvode kao vrhovnoga zapovjednika razlikuje se od ostalih po tome što je tamnosmeđe boje i znatno bogatije ukrašena. Dolama, krožet i gaće izvezeni su zlatnom srmom, a zlatna su i sva filigranska dugmad. Vojvodin kalpak je od tamnosmeđe kunovine s perjanicom od čapljina perja. Sablja mu je okovana zlatom i bogato ukrašena.

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?