Kad tradicija trijumfira na Dunavu: Sinjska alka očarala Baden i Beč

24.06.2023.
Kad tradicija trijumfira na Dunavu: Sinjska alka očarala Baden i Beč Monika Vrgoč

S osobitim zadovoljstvom možemo se osvrnuti na protekli lipanjski vikend i spektakularno austrijsko gostovanje Sinjske alke. Dani Alke u Austriji otvoreni su koncertom Gradske glazbe Sinj na glavnom trgu i u gradskom parku Badena pokraj Beča. Upečatljivi ritmovi neizostavnih alkarskih koračnica najavili su uzbudljive događaje koji su uslijedili.

Na hipodromu kasačkog kluba u Badenu subotnji program počeo je u ranim prijepodnevnim satima. Predstavnici udruga i OPG-ova cetinskog kraja predstavili su Splitsko-dalmatinsku županiju i lokalnu gastronomsku i enološku ponudu te nematerijalnu kulturnu baštinu Sinja i Cetinske krajine, stare zanate i vještine kojima prijeti izumiranje: umijeće izrade tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja (Ivan Knezović), lula iz Zelova (Ivan Delaš), prezentaciju izrade cetinske lađe kod Otoka (ŠRU „Didovina“ – Otok), tradicionalne obuće (Ljilja Vojković) i odjeće, tkanja na tkalačkom stanu i izrade košara od šiblja (Ivanka Munivrana i Branka Marinović). Umijeće pečenja ukusnih uštipaka demonstrirao je Edo Crljen. Srdačna zahvala svim sudionicima na trudu, predanosti i strpljenju koje su uložili.

U nastavku su kulturno-umjetnička društva s hrvatskim predznakom iz Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke i BiH oživjela tradiciju izvođenjem narodnih pjesama i igara, uz nastupe tamburaša i drugih izvođača. Tradicionalnu glazbu Cetinske krajine – reru predstavio je KUD – Udruga za očuvanje baštine cetinskoga kraja, a KUU Milan Begović izveo je nijemo (gluvo) kolo.

Središnji događaj subotnje priredbe bila je izvedba „Pokazne Alke“ na hipodromu Kasačke udruge Baden Trabrennverein koju je pratilo više od 5000 posjetitelja. Alkarska povorka plijenila je pažnju junačkim držanjem, a najprecizniji od 20 alkara kopljanika bio je Frano Talaja, koji je sa 7 punata postao pobjednikom.

Treći, ujedno i posljednji dan manifestacije Dani Alke u Badenu i Beču bio je uistinu impresivan. Ispred carskog dvorca Schönbrunn, koji svojom ljepotom i monumentalnošću oduzima dah i koji je jedinstvena svjetska atrakcija, alkari su održali mimohod i oduševili tisuće posjetitelja.

U večernjim satima u svečanom Kursalonu održana je gala večer gdje su alkare, njihove goste i sve posjetitelje iz Hrvatske pozdravili predstavnici najviših bečkih kulturnih i političkih krugova. Večer su glazbenim virtuoznostima upotpunili Tomislav Tomašević, Jelena Vuković, Branimir i Mislav Norac, Natan Zlodre, KUU Milan Begović i Gradska glazba Sinj. Klapa Sinj s maestrom Mojmirom Čačijom čarobnim a capella notama pokazala je još jednom zašto je u samom svjetskom vrhu klapske glazbe. Vodeći hrvatski i jedan od najpoznatijih barmena Jure Vojković prigodno je priredio svoj nagrađivani koktel ‘alkar’ za sve sudionike. Spektakularna interaktivna svjetlosno-glazbena instalacija u režiji Dore Ruždjak Podolski na temu kulturne baštine grada Sinja i Cetinske krajine na terasi Kursalona također je oduševila sve prisutne. Zahvaljujući redateljici i njezinu kreativnom timu, cijeli trodnevni program protekao je besprijekorno. Svakako je za istaknuti i uspjeh nove brošure o Sinjskoj alki. Autor teksta je dr.sc. Jakov Žižić, a grafičkog dizajna Nikola Križanac.

Podijeljeno je više od 6000 primjeraka raznih brošura!

U svojstvu izaslanika Vlade Republike Hrvatske, pod čijim se pokroviteljstvom održala manifestacija, večeri je nazočio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te veleposlanik Daniel Glunčić sa svojim suradnicima. U svom obraćanju na završnoj večeri ministar se zahvalio glavnom organizatoru s austrijske strane i domaćinu Josipu Šušnjari, pokretaču cijelog projekta Ivanu Župi, Viteškom alkarskom društvu i Gradskoj glazbi Sinj, Splitsko-dalmatinskoj županiji i županu Blaženku Bobanu, Turističkoj zajednici grada Sinja, Kasačkoj udruzi Baden, Udruzi hrvatskih poduzetnika u Austriji i svima ostalima koji su omogućili realizaciju projekta.

Uzvanici su blagovali probrane delicije Cetinske krajine koje su majstorski pripremili profesori Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića, Goran Batarelo i Zdravko Hrgović, uz dragocjenu pomoć vrijednih učenika, Andrije Boškovića i Mihaela Budimira.

Moderatori programa na etno-kulturnom dijelu, alkarskom natjecanju i gala večeri bili su Mirna Jukić, Lana Ujević, Frano Ridjan i Ante Botić, a Lojze Wieser, nagrađivani gastronomski stručnjak, prezentirao je našu bogatu i raznoliku gastronomiju.

Posebne zahvale upućujemo Hrvatskoj turističkoj zajednici , Turističkoj zajednici Splitsko – dalmatinske županije, vozačima i logistici, tehničarima zvuka i scenografije, KUS-u Sinj, ravnatelju Srednje strukovne škole bana Joispa Jelačića u Sinju, Crvenom križu – Sinj, Veteranski centar Sinj, Hrvoju Vugdeliji, Zoranu Markulinu, Mel-u Hrvace, Tommy Centru Brnaze i svima koji su sudjelovali i pomogli održavanje Dana Alke u Badenu i Beču i sretan povratak domovima svih sudionika. Vaša neprocjenjiva posvećenost omogućila je sjajni uspjeh ove manifestacije i još jedno uspješno predstavljanje Lijepe Naše izvan granica domovine.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?