Planinarenje

Vrijeme za čitanje: 2 - 3 min.
Planinarenje Željko Zrnčić

Svilaja

Planinarski dom „Orlove stine“ nalazi se na planini Svilaji na 1065 metara nadmorske visine. Dom je novoizgrađena zgrada koja pruža mogućnost boravka za pedesetak osoba. Zasada je otvoren po najavi, a uskoro se planira uvesti i dežurstvo vikendom. U prizemlju je i uvijek otvoreno planinarsko sklonište sa 6 kreveta, stolom, klupama i štednjakom na drva. Uz dom je i bunar s pitkom vodom.

Prilaz: Do doma se može stići tako da se sa državne ceste D1 u Hrvacama (8 km od Sinja) skrene prema selu Zelovu (7 km). Iz Zelova se može nastaviti automobilom još 2 km asfaltnim putem te 3 km makadamom (pratiti putokaze za Svilaju), ili pješice markiranom stazom od zaseoka Domazeti (45 minuta).

Upute o markiranoj stazi: Od planinarskog doma može se ići stazom kroz Badnje (potreban je sat vremena da se prođe taj šumoviti dio). Od izlaza iz Badanja planinarski put vodi (1 h) po kamenjaru i obroncima Vršine preko sedla između dvaju vrhova na sam vrh Svilaje (1509 m). S vrha Svilaje pruža se nezaboravan pogled na cijelo Peručko jezero i planine – od Svetog brda na Velebitu preko Dinare, Troglava, Šatora, Cincara do Kamešnice sa sjeverne strane te na Biokovo, Mosor, Kozjak i srednjodalmatinske otoke s južne strane.

Osim polaska iz Zelova ili od planinarskog doma, na vrh Svilaje može se doći automobilom ili pješice makadamskim putem do markirane staze 3 kilometra od doma. Odatle do vrha potrebno je oko 1 sat i 15 minuta. Prvih 20 minuta uspon ide strmo kroz bukovu šumu do Privije između Crnog umca i Vršine, a za 10 minuta dolazi se do označene planinarske staze od Badanja i dalje do vrha kao i u varijanti kroz Badnje.

Napomena: Na Svilaji su obilježeni i kraći planinarski putevi do Orlovih stina, Plišivice, Busovače i u okolici samog planinarskog doma.

Planinarsko društvo "Svilaja"

+385 (0)95 902 8281

+385 (0)91 564 6024

NOPD Koćari

+385 (0)99 887 2311

Dinaric Guides

+385 (0)99 887 2311

Cetina Adventure Klub

Put Župića 39
Sinj
Hrvatska

+385 (0)98 948 0875


Visoka

Visoka (892 m) je planina iznad Sinja, odnosno jugoistočna padina planine Svilaje, od nje odvojena kanjonom Sutine. Na vrhu je preko 10 metara visok betonski križ, mjesto hodočašća žitelja Dicma, Sinja i Cetinske krajine. S vrha se pruža lijep pogled: s jedne strane na Sinj, Sinjsko polje i okolne planine, a s druge na dicmanjsku kotlinu i dalje do mora i otoka.

Polazište za Visoku je selo Radošić (2 km od Sinja) zaseok Župići. Odatle se ide markiranom stazom uz vodospremu, oštrim usponom Karlovom gredom (35 minuta), zatim nešto položenijim dijelom do livada ispod vrha (25 minuta), nakon čega slijedi završni uspon do betonskog križa na vrhu (5 minuta). Od križa se ide na zapad krškom stazom kroz makiju smrike, pitome dočiće i nisku šumu do Visošnice (2 h). Od Visošnice staza se strmo spušta do ceste Drniš – Sinj (5 km do Sinja) u kanjonu planinskog potoka Sutine iznad kuća Đipalo-Ban (35 minuta).

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?