Kamičak Etno Festival – od sajma, radionica, izložbe pa do vrhunskih izvođača

24.08.2021.
Vrijeme za čitanje: 2 - 4 min.
Kamičak Etno Festival – od sajma, radionica, izložbe pa do vrhunskih izvođača Monika Vrgoč

Nakon lanjske, prisilne covid-pauze, zadnji vikend kolovoza (petak i subotu 27. i 28. 8.) donosi nam treće izdanje Kamičak Etno Festivala u Sinju. U dvije festivalske večeri, na čarobnoj tvrđavi Kamičak u samom srcu našeg viteškog grada, gostovat će ponajbolji etno glazbenici iz regije, a osim u sjajnom zvuku, posjetitelji će tijekom dana uživati u dodatnom programu – glazbenim radionicama i sajmu na kojem će svoje proizvode predstaviti lokalni OPG-ovi, te izložbi i pratećem programu sponzora festivala.

34'O Trio

Radionica pjevanja pod vodstvom Dunje Bahtijarević

Prva večer festivala u znaku je inozemnih gostiju koji će u Sinj donijeti dašak Bugarske i Poljske. Festival otvara sjajan bugarski sastav 34'O Trio (Three Four All Trio) koji u svojim nastupima eksperimentiraju s različitim glazbenim stilovima, kombinirajući zvuk tradicionalne kubanske i balkanske glazbe i suvremene glazbene interpretacije. Članovi sastava, vrhunski profesionalni glazbenici - Daniele Febbo, Julian Stoichkov i Georgi Popov – u okviru festivala održat će i dvije zanimljive glazbene radionice. Treću radionicu vodit će Dunja Bahtijarević, najljepši vokal domaće etno scene, a koja je 2019. godine na Kamičak Etno Festivalu nastupala s Kazanom.

Orkiestra św. Mikolaja

Nakon trija iz Bugarske, na najljepšu prirodnu pozornicu Kamička, izići će posebni gosti iz Poljske – Orkiestra św. Mikolaja, koji u Sinj dolaze iz dalekog Lublina, a u okviru programa kulture razmjene MOST – Bridge for Balkan Music. Riječ je o projektu financiranom kroz EU program Kreativna Europa, u kojem sudjeluju odabrani festivali, glazbenici, menadžeri i ostali profesionalnci iz glazbenog i kreativnog sektora koji rade na umrežavanju i povezivanju festivala s područja Balkana s drugim europskim festivalima, edukaciji članova organizacije te afirmaciji i promociji glazbenika iz regije . Uz Kamičak Etno Festival, iz Hrvatske u programu sudjeluje još jedino festival Vrelo zvuka iz Zagreba, a preostali sudionici su festivali iz Srbije, Makedonije, Rumunjske i Kosova. U okviru programa kulturne razmjene, predstavnici festivala Mikołajki Folkowe iz Lublina dolaze u Sinj, zajedno s izvođačem ''po svom izboru'', u ovom slučaju Orkiestra sw. Mikolaja, a potom će predstavnici Kamičak Etno Festivala gostovati na festivalu u Lublinu, s jednim hrvatskim etno izvođačem po svom izboru.

KurtaUtca

Henry and the Engineers

Veja

Drugu večer festivala otvaraju sjajni i perspektivni KurtaUtca, kvartet Mađara iz Vojvodine, koji će publiku osvojiti sjajnim interpretacijama lokalne glazbene baštine, osvježene suvremenim zvukom. KurtaUtca u Sinj dolaze kroz EU projekt ''Tremolo'' sufinanciran kroz program Kreativna Europa, a cilj kojega je pridonijeti mobilnosti i umrežavanju mladih umjetnika iz različitih dijelova Europe. Kao što smo navikli i prethodnih izdanja, festival ne može proći bez zvuka irske tradicionalne glazbe koja će natjerati na ples i najtvrdoglavije posjetitelje, a za taj će se dio ove godine pobrinuti splitski Henry and the Engineers. Za kraj, atmosferu će do kraja užariti genijalna ekipa Veje, koja će u srce Sinja donijeti dašak istarske glazbene baštine i prepoznatljivo zaraznu energiju.

Ovogodišnje izdanje Kamičak Etno Festivala realizirano je u okviru projekta MOST – Bridge for Balkan Music. Projekt su financijski podržali Grad Sinj, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije te projekt Dinara back to LIFE kojeg provode Udruga BIOM i partneri, a s ciljem očuvanja i zaštite bioraznolikosti planine Dinare kroz poticanje održivog razvoja. U okviru Kamičak Etno Festivala bit će predstavljena tematska izložba fotografija koja će posjetitelje uvući u čaroban biljni i životinjski svijet jedne od najljepših hrvatskih planina, a na štandovima će posjetitelji moći kupiti i kušati neke od najpoznatijih domaćih proizvoda.

COVID19 Info

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?