12. Sinjski sajam sela

01.08.2022.
12. Sinjski sajam sela Branko Čović

5. do 6. kolovoza

Trg dr. Franje Tuđmana


Nakon prošlogodišnjeg iznimno uspješnog sajma i ove godine u našemu Gradu od 5. do 6. kolovoza u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja, uz potporu Grada Sinja, LAG Cetinske krajine i Splitsko dalmatinske županije, na Trgu dr. Franje Tuđmana održat će se 12. Sinjski sajam sela.

Više od 30 izlagača iz Cetinske krajine, Kaštela, Marine, Splita, Vrgorca i Zagorja predstavit će i ponuditi najrazličitije proizvode – od ukrasa i rukotvorina do gurmanskih delicija i proizvoda našega sela i otoka. Kako bi se tradicijski zanati očuvali i otrgnuli neumoljivom zaboravu, za vrijeme održavanja sajma održat će se njihovo predstavljanje.

Posjetitelji će tako imati priliku upoznati tradicijsko lončarstvo ručnoga kola iz Potravlja kroz izradu glinenog posuđa pod vještim rukama majstora Ivana Knezovića. Ovaj tradicijski zanat Ministarstvo kulture nominiralo je za UNESCO-ovu zaštitu, a Turistička zajednica pod pokroviteljstvom Ministarstva svake godine organizira iznimno dobro posjećene edukativne radionice. Važno je spomenuti i gotovo zaboravljenu vještinu izrade opanaka, jedine obuće koju su poznavali naši stari i koja im je vjerno i dugo služila u svim aktivnostima, ali i tkalačkog umijeća i pletenja košara od šiblja, sve to demonstrirat će naša Ljilja Vojković.

Posjetitelji će se i sami okušati u izradi i tako imati dragocjenu priliku približiti se i povezati s običajima našega kraja kroz autohtone proizvode, tradicijske zanate i vještine poput gradnje suhozida s članovima Udruge "Gaius Laberius" iz Garduna (čiji su članovi i članovi udruge DRAGODID), tu je i radionica obrade vune koju će prezentirati članovi KUD Cetina i filcanja vune članovi udruge Lipote tradicije. Zatim, ove godine imati ćemo tri nove radionice: izrade i ukrašavanja medenjaka, radionicu će voditi naša Ankica Župić, radionicu Art & wine voditi će naša Ana Poljak i kiparsku radionicu Domina Bilač članica Udruge Lipote tradicije.

Na sajmu će biti upriličene i izložbe učeničkih radova Obrtničke škole Split na temu „Žene u Alki“ i polaznika prošlogodišnje sinjske fotoradionice „Svijet u bojama“ U sklopu sajma bit će organizirane brojne degustacije lokalnih proizvoda i jela (uštipci, mladi sir).

Posjetitelji će, pored izložbenoga i gastronomskog dijela, moći uživati u zabavnom programu uz koncerte glazbenog sastava Ljuta Kuća, Sinjskih mažoretkinja, brojnih klapa, udruga i kulturno-umjetničkih društava, primjerice: KUD Cetina, Udruga za očuvanje baštine cetinskog kraja, KUD Dicmo, KUD Glavice, KUD Vrilo - Obrovac Sinjski, KUD Krenica iz Gale, URIG iz Otoka, sastav Plet s Goranom Mikasom koji će nam prezentirati napjeve i glazbene instrumente Poljica, pjevačka skupina "Krčevljani" Vitez (BIH), HKUD sv. Ante Humac - Ljubuški (BIH), KUD-a “Ilinden” iz Demir Hisara (Sjeverna Makedonija).

Organizacijom Sinjskog sajma sela, Turistička zajednica Grada Sinja omogućuje zainteresiranim građanima i posjetiteljima grada Sinja degustaciju i kupnju visokokvalitetnih tradicijskih domaćih proizvoda do kojih potrošači teško dolaze jer ih većina nije dostupna u trgovinama. Istovremeno, malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima s ruralnoga prostora grada Sinja i okolice te ostalih dijelova Hrvatske pomaže u promociji i prodaji njihovih proizvoda.

Poučeni dosadašnjim iskustvom izuzetne posjećenosti, ove godine očekujemo i veći broj izlagača iz svih krajeva Hrvatske, a minimalno 20% lokalnih proizvođača. Stoga, kao organizatoru, obveza nam je osigurati veći prostor i veći broj stolova za izlagače, čemu ćemo svakako s užitkom udovoljiti kako bi naš Sajam bio, kao i dosad, vrhunske kvalitete i ispunio očekivanja svih sudionika.

Ulaz za sve posjetitelje sajma, kao i sudjelovanje na radionicama je besplatno!

Veselimo se Vašem dolasku!

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?