Kroz Projekt ‘Hrvatska prirodno tvoja’ u Sinju zasađene sadnice lipe i javora

26.05.2023.
Kroz Projekt ‘Hrvatska prirodno tvoja’ u Sinju zasađene sadnice lipe i javora

Turistička zajednica grada Sinja, kao jedna od 116 LTZ, uključila se u Projekt poticanja razvoja održivog turizma pod nazivom ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours,’ čiji su pokrovitelji Hrvatska turistička zajednica i Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske.

Sadnja stabala izvedena je tijekom travnja u suradnji s nadležnim službama Grada Sinja, uz pomoć djelatnika Čistoće Sinj, koji su stabla i zasadili, te se o njima brinu. Posađeno je, za sada, četrnaest stabala lipe i javora i to u Gradskom parku Sinj, kvartu Luka, te uz Veteranski centar. Sadnice su, sukladno projektu, obilježene znakom održivosti hrvatskog turizma ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours’, a za potrebe ovog projekta razvijena je i aplikacija za praćenje sadnje, Europske agencije za okoliš pod nazivom MapMyTree https://mapmytree.eea.europa.eu/ u koju je TZ unijela podatke o posađenim sadnicama stabala.

Ovim projektom želi se kompenzirati ispuštanje emisija CO2 tijekom automobilskih turističkih posjeta u Hrvatskoj, pa je Ministarstvo turizma i sporta, uz Hrvatsku turističku zajednicu, ove godine započelo akciju sadnje dodatnih stabala u turističkim središtima diljem Lijepe naše. Naime, na 20. sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, održanoj 21. prosinca 2022. godine, članovi Turističkog vijeća usvojili su Odluku o raspodjeli sredstava lokalnim turističkim zajednicama za nabavku sadnica stabala u 2022. i 2023. godini u okviru projekta ‘Hrvatska prirodno tvoja’ – ‘Croatia naturally yours’. Riječ je o nešto više od 1,2 milijuna kuna koji će biti raspoređeni na ukupno 116 turističkih zajednica sukladno njihovim prijavama za nabavku sadnica koje su namijenjene turističkim destinacijama u cilju smanjenja ugljikova otiska. Na ovaj će način Hrvatska pridonijeti ispunjenju ciljeva iz Glasgowske deklaracije o šumama i korištenju zemljištaGlasgow Declaration on Forests and Land Use, kao i daljnjem održivom razvoju turizma, kojem svi težimo, sukladno novoj Strategiji razvoja održivog turizma do 2030. koju je donijelo Ministarstvo turizma i sporta prošle godine.

Jedan od strateških ciljeva svakako je turizam uz očuvan okoliš, prostor i klimu, te je vrlo važno Hrvatsku pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. S tim ciljem iniciran je ovaj projekt dodatne sadnje drveća, kojim će se pridonijeti kompenziranju emisija CO2 iz vozila turista, ali i razvijati ekološka svijest kao važna karika za budućnost hrvatskog turizma. Ovom akcijom oplemenjivanja urbanih površina s ciljem smanjenja emisija CO2, Turistička zajednica grada Sinja nastavlja podržavati sve projekte razvoja održivog turizma.

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?