Alkari i alkarski momci na Festivalu viteških igara Korčula – 2024.

17.09.2024.
Alkari i alkarski momci na Festivalu viteških igara Korčula – 2024.

I ove godine na otoku Korčuli održan je Festival viteških igara Korčula - 2024.

Ovogodišnji Festival viteških igara održavao se od 1. do 10. rujna. Uz gostovanja viteških skupina, okupio je šest viteških udruženja otoka Korčule koja izvode jedinstvene plesove s mačevima. Oni potječu iz sedamnaestog stoljeća i po njima je otok Korčula poznat u svijetu. U mjestima na otoku viteška udruženja izvode kumpaniju, lančani ples s mačevima, dok se u gradu Korčuli izvodi moreška, viteška igra s dva mača.

Festival viteških igara Korčula 2024.

Moreška i kumpanije s otoka Korčule zaštićena su nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske. U sudskom spisu iz 1666. spominju su moreškanti, čime je posvjedočeno izvođenje moreške, a najstariji dokument koji bilježi kumpaniju datira još iz 1620. godine.

Turistička zajednica grada Sinja, na poziv kolega iz Turističke zajednice grada Korčule i općine Smokvica, sudjelovala je u programu Festivala viteških igara s prezentacijom viteške igre Sinjske alke, naše nematerijalne kulturne baštine pod UNESCO-vom zaštitom, uz sudjelovanje alkara: Paula Stupala, Tina Radanovića, Branimira Vučkovića, Mirka Vučkovića, i alkarskih momaka: Ivana Miloševića, Ivana Pralije, Ivana Vitića, i Jure Vojkovića.

Pored organizatora TZG Korčule i TZO Smokvica, domaćini u općini Smokvica bili su VU Kumpanjija Smokvica, a u gradu Korčuli HGD Sv. Cecilija, koji nisu krili oduševljenje dolaskom naših alkara i alkarskih momaka koji ponosno predstavljaju svoj Sinj i Cetinsku krajinu gdje god se pojave, pa tako i na ovom sjajnom festivalu, na oduševljenje brojne publike.

Valja napomenuti kako su članovi VU Kumpanjije Smokvica u kolovozu u Sinju, u sklopu Sinjskog sajma sela i Dana Alke i Velike Gospe, sudjelovali s izvedbama Plesa od boja i starinskim plesovima.

Organizatori ovogodišnjeg festivala su, kao i svake godine, Grad Korčula, Turistička zajednica grada Korčule, te turističke zajednice Smokvica i Vela Luka.

Zahvaljujemo Viteškom alkarskom društvu Sinj, kao i svima koji su nam pomogli u organizaciji ovog gostovanja.

Facebook fotogalerija

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?