Edukativna radionica tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja – delmatska ostavština

18.10.2024.
Edukativna radionica tradicijskog lončarstva ručnog kola iz Potravlja – delmatska ostavština

Pridružite nam se i postanite čuvari baštine: umjetnost i obrti Cetinske krajine

Posjetitelji željni otkrivanja autentične dalmatinske tradicije, 25. i 26. listopada imaju priliku osjetiti živu povijest kroz vlastite ruke. U Palacini, nekadašnjem središtu sinjskog kulturnog života, a danas ugodnom ambijentu Muzeja Cetinske krajine – Sinj čeka vas dvodnevno putovanje u kojem ćete se povezati s drevnim zanatima, uroniti u mirise i teksture materijala, a svaki pokret ruke prenijet će duh prošlih vremena u sadašnjost.

Ivan Knezović je jedan od posljednjih majstora lončarstva ručnoga kola
Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora lončarstva ručnoga kola. Roko Pavlinušić

Prvi dan ovog događaja, posvećen tradicijskom lončarstvu, nematerijalnom kulturnom dobru Republike Hrvatske, vodi vas u srž dalmatinske rukotvorine, gdje glina oživljava pod vašim prstima. Iskusni znalac svog umijeća, Ivan Knezović, jedan od posljednjih majstora lončarstva ručnoga kola,  uvest će vas u tajne ove plemenite vještine u kojoj svaki pritisak dlana i pokret prstiju oblikuju priču o ljudima koji su ovim poslom oblikovali život i kulturu Dalmatinske zagore. Sudionici će saznati više o tehnikama i simbolici koja stoji iza ovog znanja te kako su ti predmeti bili sastavni i neizostavni dio svakodnevnog života.

Osim lončarstva, čeka vas i inspirativna Wine and Art radionica pod vodstvom Ane Poljak – savršena prilika da se u opuštenoj atmosferi, uz čašu vina, prepustite kreativnosti i stvorite vlastito umjetničko remek-djelo koji ćete ponijeti kući.

Obrada vune
Obrada vune uz vješte članice KUD-a Cetina. Roko Pavlinušić

Drugi dan posvećen je obradi vune i tkanju te izradi tradicionalnih krtola (košara) od šiblja i opanaka (obuće). Uz vodstvo majstorica Ljilje Vojković i Ivanke Munivrana, naučit ćete kako se od sirovih prirodnih materijala kreiraju funkcionalni, a istovremeno umjetnički oblikovani predmeti. Svaki zamah, uvrtaj i pletenje prstima donosi osjećaj povezanosti sa zemljom i zanatom, stvarajući vezu s običajima koji su živjeli stoljećima prije.

Izrada tradicionalnih krtola (košara) od šiblja
Izrada tradicionalnih krtola (košara) od šiblja. Roko Pavlinušić

Radionica također nudi priliku upoznavanja s posebnostima nematerijalne kulturne baštine kroz predavanja stručnjaka iz Muzeja Cetinske krajine. Kustosi i muzealci  će podijeliti svoje obilno znanje i dočarati vam bogatstvo ovog kraja kroz jedinstvene priče i projekcije videomaterijala koji oživljavaju priču o peki, Sinju i ljepotama života u Cetinskoj krajini.

Sinj – grad viteštva i tradicije – još jednom će nas podsjetiti na vrijednost čuvanja kulturnog identiteta i običaja koji nas spajaju s prošlošću i obogaćuju sadašnjost.

Ne propustite priliku ovom radionicom postati dio priče koju oblikuju obrti i tradicija. Rezervirajte svoje mjesto i prepustite se umijeću koje će vas povezati s duhom prošlih generacija koje žive kroz rukotvorine, priče i ljude.

Radionica je organizirana uz podršku Ministarstva kulture i medija RH te uz suradnju Muzeja Cetinske krajine - Sinj i tvrtke Kamičak d.o.o.

Prijave možete izvršiti na adresu e pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz navođenje imena i prezimena, broj osoba, radionicu na koju se prijavljujete.

Vidimo se u Sinju, veselimo se Vašem dolasku!

Fotogalerija

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?