Uspješno održan prvi koncert u sklopu jubilarnih X. Glazbenih večeri na tvrđavi Kamičak - Marius Preda Evolution tria

30.07.2024.
Uspješno održan prvi koncert u sklopu jubilarnih X. Glazbenih večeri na tvrđavi Kamičak - Marius Preda Evolution tria Roko Pavlinušić

Dana, 26. srpnja 2024. na najljepšoj pozornici u Gradu, tvrđavi Kamičak održan je fantastičan koncert jazz senzacije Marius Preda Evolution tria u sklopu jubilarnih X. Glazbenih večeri na tvrđavi Kamičak.

O glazbenicima: Marius Preda, rođen 1977. u Bukureštu, višestruko nagrađivani multiinstrumentalist (cimbalon/harmonika/violina/truba), osvojio je srca glazbenika poput Artura Sandovala i Vladimira Cosme svojom virtuoznošću na raznim instrumentima. Njegov album „Mission Cimbalom“ predstavlja revoluciju u sviranju cimbala: Preda je prvi jazz svirač tog instrumenta u povijesti glazbe; razvio je novi način sviranja cimbala.

Predvodi MISIJU CIMBALOM kojoj je cilj učiniti cimbal svjetski poznatim fenomenom, unoseći revoluciju u glazbeni svijet. Cimbalom je koncertni cimbal s čekićem koji se svira udaranjem dvaju udarača o žice. Čelične visoke žice raspoređene su u skupine od po 4 i usklađene su. Bas žice koje su prevučene bakrom raspoređene su u grupe od po 3 i također usklađene. Preda je surađivao s renomiranim umjetnicima kao što su Gheorghe Zamfir, Didier Lockwood i Rosenberg Trio.

Osim što je desetostruki dobitnik Grammy nagrade, njegov jedinstveni pristup cimbalu i karizma donose mu status jednog od najutjecajnijih glazbenika u suvremenoj glazbi. Uz Ratka Zjaču, vrsnog gitarista, i mladog basista Thomasa Predu, Marius se smatra jednim od najoriginalnijih, najplodnijih i najutjecajnijih glazbenika u novijoj povijesti glazbe. Ratko Zjača (gitara)

Nagrađivani gitarist, skladatelj i glazbenik sa 17 hvaljenih nosača zvuka pod svojim imenom, snimao je i nastupao s nekima od najutjecajnijih glazbenika u jazzu i modernoj improvizacijskoj glazbi.

Studirao je u Rotterdamu i New Yorku i od tada konstantno obogaćuje svoje iskustvo nastupima i snimanjima kao sideman i voditelj. Budući da je poznat kao neumoljivi individualist, kontinuirano proširuje vokabular svoje gitare u današnjem svijetu glazbe, ali pogodan za svakog glazbenika.

Eduard Preda (pianist) mladi je pianist i producent. Osim što studira na The Berklee College of Music u Bostonu, bavi se i pisanjem pjesama. Jedan je od pijanista koji je u velikoj mjeri ušao u beat glazbenu/'new jazz' scenu posljednjih nekoliko godina. Eduard je također skladatelj i nevjerojatno talentirani improvizator s dubokim poznavanjem jazz tradicije te pomaže utrti put sljedećoj generaciji te umjetničke forme.

Marius Preda Evolution Trio donio je dašak svjetskog jazz zvuk u grad pod Kamičkom, na oduševljenje publike među kojoj je bio i gradonačelnik Grada Sinja Miro Bulj.

Program je vodio Branimir Romac prof.

U sklopu ovih desetih jubilarnih Glazbenih večeri na tvrđavi Kamičak, očekuju nas još dva vrhunska koncerta, 16. kolovoza, Filip Pavić kvartet i 17. kolovoza, Tamara Obrovac Transhistria ensemble s početkom u 21 sat.

Koncerti se održavaju u organizaciji Turističke zajednice grada Sinja te uz podršku Turističke zajednice Splitsko dalmatinske županije, Hrvatske turističke zajednice, Grada Sinja, Ministarstva medija i kulture RH i tvrtke Kamičak d.o.o..

Zahvaljujemo se djelatnicima KUS Sinj.

Fotogalerija

Autor: Roko Pavlinušić

Video sadržaj

Partners

Gdje odsjesti?
Hotel? Villa? Soba?